Ortodontie | Tratamentul ortodontic

Despre Ortodontie

Vreti sa aflati mai multe despre ortodontie? Ortodontia este o ramura a stomatologiei, care implica corectarea neregularitatilor localizate la nivelul dintilor sau maxilarelor, denumite malpozitii sau malocluzii. Oamenii au incercat cu multi ani inainte de aparitia acestei specialitati a stomatologiei, corectarea dintilor malpozitionati.

De ce este important sa ne indreptam dintii si de ce apeleaza multi la ortodontie ?

Cand spui ortodontie, te gandesti la dinti drepti, sanatosi si un zambet de neuitat. Si pentru ca zambetul curat si frumos este prima carte de vizita, foarte multi se indreapta cu gandul spre ortodontie pentru a-si infrumuseta imaginea. Dincolo de aspectul facial estetic mult imbunatatit, corectarea malpozitiei dintilor asigura si realizarea mult mai bine a igienei dentare, prevenind astfel aparitia cariilor si bolilor parodontale si, de asemenea, regleaza modul in care dintii de sus oclud cu cei de jos, imbunatatind muscatura si eliminand astfel potentiale probleme de articulatie temporo-mandibulara sau probleme gastrice, ce pot aparea din cauza unei masticatii defectuoase.

Ce probleme sunt corectate de ortodontie?

Ortodontia corecteaza urmatoarele probleme:
– Dinti rotati, mai “scurti”, sau erupti in pozitii necorespunzatoare, aspecte denumite malpozitii dentare;
– Probleme de ocluzie , atunci cand dintii de sus nu calca cum trebuie pe dintii de jos;
– Dinti inghesuiti , cu probleme mai mari sau mai mici de lipsa a spatiului pe arcada;
– Dinti prea spatiati;
– Probleme de dezvoltare corespunzatoare a arcadelor dentare si a oaselor maxilare;
– Dinti lipsa;
– Dinti supranumerari.

De la ce varsta se poate incepe tratamentul ortodontic?

Desi tratamentul ortodontic poate fi urmat la orice varsta, este bine de retinut ca atunci cand debuteaza la varste mici, tratamentul este mai rapid, mai sigur , mai putin costisitor si mai putin recidivant. Insa, intr-adevar, daca tratamentul ortodontic se incepe de la varste mici, in cazul in care anomalia dento-maxilara este mai grava, poate necesita mai multe tipuri de aparate dentare. Inca de la 5-6 ani se poate incepe cu aparat dentar mobil, urmand ca, dupa ce erup toti dintii permanenti, sa se continue cu aparat dentar fix. De asemenea, din copilarie, este bine sa intervenim cu aparate ortodontice pentru corectarea obiceiurilor vicioase ale copiilor, cum ar fi suptul degetului, respiratia orala sau mixta ( in loc sa fie nazala), interpunerea limbii intre dinti sau interpunerea altor obiecte etc.

Ce se intampla daca nu urmam un tratament ortodontic?

In general, problemele ortodontice ramase necorectate pot conduce la aparitia urmatoarelor situatii:
– Carii si pierderea prematura a dintilor, atunci cand dintii sunt prea inghesuiti
– Dinti ramasi in os, prin lipsa de spatiu, neputand sa erupa si frecvent intalnim caninul superior in aceasta situatie
– Fracturi dentare, cand dintii sunt prea in fata sau prost aliniati in plan vertical
– Probleme de vorbire
– Probleme de articulatie temporo-mandibulara, dureri de cap
– Masticatie ineficienta si cu disconfort
– Aspect dentar si chiar facial asimetric si inestetic cu impact negativ social
– Necesitatea unei interventii chirurgicale la nivelul oaselor maxilare pentru mai tarziu

Tratamentul ortodontic are in general un succes foarte mare in corectarea acestor anomalii dento-faciale, caci in ortodontie, in zilele noastre, exista o gama foarte variata de aparate ortodontice.  Nu ezitati sa apelati la un medic specialist in Ortodontie si Ortopedie dento-faciala, atunci cand sesizati problemele enumerate mai sus si garantat va veti simti mult mai bine si cu o incredere de stima crescuta la finalul tratamentului!