Ce este un aparat de contentie?

Odata ce tratamentul ortodontic se incheie, dintii vor avea tendinta sa se strambe din nou. Medicii ortodonti incearca sa previna acest lucru prin utilizarea diferitelor proceduri de retentie – aparat de contentie.
Faza de retentie dureaza de la cel putin 6 luni pana la aproape pe viata. Rezultatul ortodontic final depinde de purtarea contentiei de catre pacient.
Retentia este o parte integranta a unui tratament ortodontic. Aceasta permite mentinerea corectiilor obtinute in timpul tratamentului, cat mai bine si cat mai mult posibil. Cu toate acestea, nu este garantat ca dintii vor ramane stabili, deoarece prea multi factori necontrolabili influenteaza stabilitatea dintilor.
Purtarea unui aparat de contentie nu este o „obligatie”, ci mai degraba o recomandare foarte puternica facuta de majoritatea ortodontilor pentru toti pacientii care au suferit corectii semnificative.

Pentru a asigura o stabilitate optima, la sfarsitul unui tratament, ortodontii recomanda aparatul de retentie care trebuie sa fie purtat dupa prescriptiile medicului pentru a fi eficiente.

Exista multe tipuri de aparate de contentie, insa alegerea aparatului este facuta de catre ortodont, in functie de malocluziile tratate, de rezultatele obtinute, precum si de evaluarea potentialei recidivari a corectiilor.

Modele de aparat de contentie

Cele mai frecvente aparate de contentie sunt retainerul fix, gutiera si placa Hawley.

Retainerul fix, asa cum se poate observa si din denumirea lui, este o sarmulita care se fixeaza pe fata interna (inspre limba) a dintilor cu un material adeziv de culoarea dintilor. Se prefera aplicarea lui pe frontalii inferiori.

Gutiera este un aparat dentar mobil si transparent, comod de purtat si se aplica in general pe arcada superioara.

Placa Hawley este similara unui aparat dentar mobil, confectionat din acrilat si crosete de sarma, dar mult mai decupata decat acesta. Ca si gutiera, este un aparat mobil (adica poate fi indepartat de pe dinti). Placa Hawley se indica ca si contentie pe arcada superioara.

Factorii care determina miscarea dintilor in faza de retentie

Tesutul viu este intotdeauna subiectul schimbarii, incepand cu postura, obiceiuri vicioase, tractiunea musculara, etc. Eruptia dintilor, restaurarile dentare si procesul de imbatranire, toate contribuie la miscarea dintilor.
Fortele exercitate de limba si buze pot provoca, de asemenea, modificari subtile in pozitia dintilor. Obiceiurile, cum ar fi roaderea unghiilor sau muscatul creioanelor, pun de asemenea, suficienta presiune pe dinti pentru a-i muta.

Studii recente au indicat ca evolutia (cresterea) dintilor se realizeaza pe tot parcursul vietii. Astfel, dintii si maxilarele se pot schimba in orice moment, in grade diferite, care depind de obicei de malocluziile originare sau de structura musculaturii faciale.

Unii cred ca lipsa eruptiei maselelor de minte este un factor in miscarea dintilor, dar acest lucru nu a fost dovedit in mod concludent si deplasarea dintilor a fost vazuta chiar la persoanele fara maselele de minte. Indepartarea dintilor sau maselelor de minte poate fi recomandata din cauza lipsei de spatiu adecvat pe arcada pentru eruptia normala.

Cum sa ai grija de un aparat de contentie?

Folositi o periuta de dinti pentru a peria aparatul de contentie cu sapun si clatiti cu apa rece.
NU folositi apa prea calda, deoarece acest lucru va duce la strambarea aparatului.
Puneti intotdeauna aparatul in cutia lui atunci cand nu il purtati, pentru a evita pierderea, ruperea, sau accidental, aruncarea acestuia la gunoi.
NU folositi pasta de dinti, deoarece aceasta zgarie materialul si permite placii bacteriene sa adere la suprafata lui (ceea ce il face mai dificil de curatat).
NU purtati aparatul in timp ce mancati.
Fiti atenti unde puneti aparatul de contentie; in special feriti-l de animalele de companie!
Aparatul de contentie trebuie purtat in principiu doar noaptea, pana la alte instructiuni. Daca, din orice motiv, considerati ca este necesar sa incetati purtarea aparatului de contentie, adresati-va medicului ortodont.

Evitati sa muscati alimente tari cu dintii din fata, cum ar fi: legume, fructe tari si bomboane tari. De asemenea, evitati orice e lipicios, cum ar fi caramelele.

Ce avantaje și dezavantaje prezintă aparatele de contenție?

Aparatul de contenție fix este alcătuit din fire care sunt lipite de partea linguală a dinților, de la canin la canin. Un astfel de aparat este recomandat atunci când s-a efectuat o deplasare frontală, tocmai pentru a ajuta dinții să se stabilizeze în os. Marele avantaj al unui astfel de aparat de contenție este că oferă susținere dinților în permanență, așa că nu va trebui să vă faceți griji că trebuie să vă îndepărtați aparatul atunci când luați masa sau că va trebui să îl puneți în bagaj dacă urmează să călătoriți. Dată fiind purtarea constantă a dispozitivului de contenție, este imposibil ca dinții să se deplaseze înapoi în poziția lor inițială. Totuși, un dezavantaj al acestui tip de aparat ortodontic de contenție constă în îngrjirea orală care trebuie efectuată cu mai multă atenție. Pacientul va trebui să folosească mandatoriu ață dentară și / sau irigator bucal, deoarece resturile alimentare se pot prinde foarte ușor între dinți și sârmă. De asemenea, este foarte important să vizitați medicul stomatolog în mod regulat pentru ședințe de curățare orală, deoarece aparatul de contenție fix favorizează acumularea de placă.

Pe de altă parte, un aparat de contenție detașabil arată la fel ca o gutieră sau ca un aliniator de dinți, doar că diferă modul în care funcționează. Un aparat de contenție detașabil trebuie purtat 24 de ore pe zi, cel puțin în primele luni. Specialistul ortodont va recomanda pacientului o rutină corespunzătoare, care va fi monitorizată la examinările lunare. Principalul avantaj al aparatului de contenție detașabil este că rutina de îngrijire orală poate fi efectuată ca de obicei și că nu trebuie să vă faceți griji în privința acumulării de placă. Totuși, trebuie adus în discuție și dezavantajul acestui aparat. Pentru că este detașabil, mulți pacienți sunt foarte tentanți să îl scoată din gură în mod frecvent, însă aparatul funcționează doar dacă este purtat 24 de ore pe zi, altfel dinții vor începe imediat să recidiveze. De asemenea, sunt și pacienți care uită unde au pus aparatul de contenție după ce l-au scos din gură, așa că sunt șanse mari ca rezultatele obținute cu principalul tratament ortodontic să se piardă.

Ce se poate întâmpla dacă nu purtați aparat de contenție?

Din momentul în care ați finalizat tratamentul ortodontic și medicul ortodont v-a scos aparatul, veți avea nevoie de un aparat de contenție pentru a menține dinții în proaspăta poziție ocupată, împiedicând astfel deplasarea lor în poziția inițială. Practic, un aparat de contenție consolidează dinții în noua lor poziție. Fără purtarea unui astfel de aparat, dinții au tendința de a reveni la poziția lor inițială, acesta fiind și motivul pentru care este esențial ca pacientul să înceapă să poarte un aparat de contenție chiar din momentul în care s-a terminat faza activă a tratamentului.

Toți pacienții se întreabă cât timp vor trebui să poarte aparatul de contenție, mai ales dacă faza activă a tratamentului a durat destul de mult. În general, aparatul de contenție trebuie purtat cel puțin 6 luni, dacă nu chiar pe aceeași perioadă ca a tratamentului ortodontic, deoarece osul trebuie să se adapteze la noua poziție a dinților.

Dacă ați uitat să purtați aparatul de contenție câteva zile la rând sau ați plecat în vacanță fără să vă luați aparatul și acum constatați că aparatul de contenție nu se mai potrivește așa de bine, trebuie doar să începeți să îl purtați din nou, în permanență, până când purtarea acestuia va fi confortabilă. De asemenea, este important să vă prezentați lunar la medic și după terminarea tratamentului cu aparat de contenție, pentru a vă asigura că zâmbetul va rămâne frumos și drept pentru totdeauna.

Ce beneficii oferă aparatul de contenție?

Aparatul de contenție este un mic dispozitiv realizat din plastic și metal, personalizat pentru fiecare pacient în parte. Elementele de fixare superioare se potrivesc pe acoperișul gurii, în timp ce elementele de contenție inferioare pot fi detașabile sau fixate permanent pe dinții inferiori. Un aparat de contenție este utilizat, în cele mai multe cazuri, după ce s-a încheiat faza activă a unui tratament ortodontic pentru a menține dinții în poziția ocupată. În alte cazuri, pacienții pot purta aparate de contenție detașabile pentru a închide golurile sau spațiile dintre dinți sau pentru a muta un singur dinte. În astfel de situații, pacientul nu trebuie să mai treacă prin faza activă a tratamentului, adică să poarte un aparat dentar, căci aparatul de retenție va funcționa foarte eficient.

Dar iată că aparatul de retenție nu îndeplinește doar funcția de menținere a dinților în poziția proaspăt ocupată, ci ajută, de asemenea, la ameliorarea dificultăților de vorbire sau a anumitor afecțiuni medicale. Unele aparate de contenție detașabile prezintă mici bare metalice care se fixează de acoperișul gurii, pentru a împiedica limba să înainteze între dinți când pacientul vorbește. În plus, un aparat de contenție poate fi de mare ajutor persoanelor care suferă de tulburări ale articulațiilor temporomandibulare. Această tulburare este cauzată, cel mai adesea, de o mușcătură necorespunzătoare, cum ar fi malocluzie sau bruxism, adică scrâșnirea dinților în timpul somnului. Bruxismul afectează mușchii, articulațiile orale și maxilarul, ceea ce poate provoca dureri de maxilar, dureri de cap și de gât. Gutierele de noapte ajută gura să se închidă complet în timpul somnului, împiedicând astfel scrâșnitul dinților.

În primele luni de tratament, majoritatea pacienților – copii, adolescenți și adulți – vor purta aparatul de contenție inclusiv în timpul nopții. Trebuie menționat și faptul că unele cazuri cer purtarea aparatului timp de câțiva ani. În primele zile de la tratament, pacientul poate simți o anumită presiune și durere, însă disconfortul dispare cât de curând.