Aparat dentar copii – Cand este nevoie de un astfel de aparat dentar?

Tratamentul ortodontic la copii poarta adesea numele de ortodontie interceptiva si poate incepe la varste de 5-7 ani. Este important de stiut ca tratamentul interceptiv nu se adreseaza tuturor problemelor ortodontice. Sunt anumite situatii cand este necesar sa se ia atitudine cat mai devreme. Astfel de situatii sunt protruzia dintilor frontali superiori si cross-bite-ul.

Protruzia dintilor frontali superiori ( cu os alveolar cu tot sau nu) trebuie tratata precoce. In lipsa tratamentului cu un aparat dentar copii adecvat, poate conduce la fracturi dentare sau expulzii ale acestora, in caz de accidente ale micutilor.

Cross-bite-ul sau muscatura inversa, atunci cand dintii de sus nu calca cum trebuie pe dintii de jos, poate genera aparitia asimetriilor dento-maxilare cu efecte evidente faciale la varste mai mari. Tratarea lor cu aparat dentar copii este benefica a se realiza din timp, atunci cand dintii inca sunt in eruptie si oasele maxilare ale copiilor sunt inca in formare.

Care este momentul potrivit pentru ca un copil sa poarte aparat dentar?

Unul dintre lucrurile cele mai confuze cu privire la un aparat dentar copii si consultatia ortodontica (verificarea unei a 2-a opinii) este ca, aparent, doi medici calificati pot oferi abordari diferite pentru aceeasi problema. In acest caz, de multe ori, planurile de tratament pot fi diferite. In general, acestia nu pot cadea de acord nici cu privire la cel mai bun timp pentru a incepe tratamentul.

Cele mai frecvente motive pentru durata tratamentului care se extinde dincolo de 30 de luni sunt:

1) Aplicarea aparatului dentar copii inainte ca ultimii dinti de lapte ai copiilor sa cada si inainte ca molarii sa erupa
2) Pacientii care nu si-au extras dintii si maselele la timp sau nu au efectuat proceduri chirurgicale necesare in timp util dupa ce tratamentul a inceput
3) Abateri de la planul de tratament original. Uneori, modificari ale planului de tratament sunt inevitabile. Intarzierile in obtinerea interventiilor chirurgicale si extractiile sunt, de asemenea, de multe ori in afara controlului pacientului si medicului. Alegerea momentului potrivit pentru a incepe tratamentul (aplicarea unui aparat dentar copii) cu toate acestea, este determinat de catre parinti si ortodont.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

Aparatele dentare copii pot fi aparate dentare mobile clasice sau aparate mobile functionale, atunci cand copii au dentitie de lapte sau mixta. Aparatele mobile clasice si functionale pot fi indepartate usor de pe dinti, acest lucru fiind avantajos pentru mentinerea unei bune igiene dentare, dar are si dezavantajul ca micutul sa nu-l poarte suficient. Acestea lucreaza pentru expansiunea dento-alveolara, alinierea dentara sau eliminarea unor obiceiuri vicioase (cum ar fi suptul degetului, interpunerea limbii intre dinti, respiratia orala etc).

In general, un aparat dentar copii cu bracketi, deci un aparat dentar fix, se aplica atunci cand acestia si-au extras toti dintii primari si molarii de 12 ani au erupt in intregime, sau cel putin partial.

Acest lucru este valabil mai ales la pacientii ale caror probleme nu sunt la fel de grave.

Un simplu tratament cu aparat dentar pentru copii, de 12 luni, poate fi prelungit cu usurinta pana la 18 sau 24 de luni, daca aparatul este aplicat prematur.

Cu toate ca aceste lucruri sunt aplicabile pentru majoritatea pacientilor, exista si exceptii.

Exceptii

Una dintre ele este atunci cand pacientul are o malocluzie severa, care va dura in mod evident doi ani sau mai mult pentru a o repara (canini inclusi in os, malocluzii severe, inghesuirea dentara severa, etc.)
Pacientii cu aceste probleme vor necesita timp suplimentar in cadrul tratamentului pentru a permite eruptia dintilor permanenti ramasi. Chiar si cele mai bune estimari ale timpului eruptiei dentare pot dura mai mult decat era de asteptat, iar parintii ar trebui sa fie informati cu privire la aceasta posibilitate inainte de a opta pentru aparat dentar copii.

Fiecare pacient este diferit si fiecare ortodont are pregatirea, experienta si obiectivele tratamentului unice. Daca primiti opinii diferite de la doi medici cu privire la acelasi pacient, cereti fiecaruia sa explice recomandarile lor. Tratamentul adecvat, la momentul potrivit, este cea mai buna reteta pentru un pacient multumit si fericit.

Ce beneficii se obțin dacă se optează pentru un aparat dentar de la o vârstă mică?

Cu mai mulți ani în urmă, ortodontiștii erau de părere că este mai bine să se amâne o intervenție ortodontică până când copilul își va pierde dinții de lapte și va atinge vârsta adolescenței. Pe parcursul timpului, tratamentul ortodontic la copii a suferit schimbări semnificative. În prezent, nu este nimic neobișnuit ca un copil de 7 ani să poarte deja aparat dentar. Dimpotrivă, ortodonții chiar recomandă părinților să își aducă copiii la cabinet pentru o evaluare ortodontică timpurie, mai ales dacă se încadrează în grupa de vârstă cuprinsă între 6 și 8 ani. O astfel de evaluare îl va ajuta pe ortodont să stabilească dacă este necesar sau nu un tratament cu aparat dentar.

Intervenția aceasta timpurie în rândul copiilor contribuie la corectarea problemelor de dezvoltare asociate cu dinții și maxilarele. Aparatul dentar poate fi necesar dacă copilul are dinți înghesuiți, strâmbi sau rotiți, prezintă spații mari între dinți sau dinți aglomerați, respiră mai mult pe gură decât pe nas, întâmpină dificultăți în a mânca, a mesteca și a mușca, are dinți foarte proeminenți sau mandibula și dinții nu sunt în proporție cu restul feței.

Cu cât copilul primește tratamentul mai timpuriu, cu atât cresc șansele de ameliorare a unor astfel de probleme și, totodată, se evită eventualele probleme de sănătate care ar putea avea loc în viitor. Tratamentul precoce cu un aparat dentar ajută la deplasarea oaselor gingivale ale copilului, cât timp acestea sunt încă maleabile și extinde maxilarul pentru a face mai mult loc pentru dinții permanenți. Dacă este efectuat cât mai din timp, tratamentul ortodontic poate ajuta copilul să evite intervențiile chirurgicale sau extracția ulterioară a dinților. De asemenea, tratamentul ortodontic timpuriu în rândul copiilor se dovedește a fi mai puțin costisitor, mai puțin dureros și mai puțin consumator de timp pe termen lung. Deloc mai prejos, tratamentul precoce poate preveni orice formă de anxietate emoțională cu care se poate confrunta un copil în privința simetriei faciale distorsionate.

Iată, în cele ce urmează, câteva beneficii precise pe care le oferă un tratament de ortodonție precoce:

Tratamentul ortodontic interceptiv la 6 sau la 7 ani face mai ușoară abordarea unor probleme precum dinți aglomerați și creează mai mult spațiu pentru ca dinții permanenți să erupă. Înainte de apariția dinților permanenți, maxilarul este extins pentru a face loc dinților să erupă prin gingie.

Mai apoi, tratamentul ortodontic interceptiv îmbunătățește simetria facială, corectează problema dinților strâmbi și nealiniați. Deplasarea dinților în poziția corectă aduce modificări la aspectul general al feței și are un impact pozitiv asupra mușcăturii și alinierii dinților și maxilarelor.

Tratamentul ortodontic reduce riscul de ciobire a dinților proeminenți. Practic, buzele copiilor cu dinți proeminenți nu acoperă suficient de bine dinții, ceea ce poate duce la deteriorări ireversibile în cazul loviturilor și căzăturilor. Dinții proeminenți pot fi tratați cu ajutorul aparatului dentar.

Tratamentul ortodontic remediază dificultățile de vorbire. Atunci când dinții superiori se suprapun mult pe dinții inferiori, copilul șuieră în timp ce vorbște, și asta pentru că aerul scapă în timp ce vorbește, ceea ce obstrucționează plasarea corectă a limbii. Aparatul dentar remediază această problemă, prin corectarea suprapunerii și prin umplerea golurilor dintre dinți.

Tratamentul ortodontic reduce durata tratamentului din faza II. Faza I a tratamentului reduce trauma dinților proeminenți, făcând loc erupției dinților permanenți într-o aliniere perfectă, reducând astfel necesitaea extracției dinților într-o etapă ulterioră.

În concluzie, tratamentul ortodontic interceptiv este recomandat pentru copiii care prezintă o aliniere necorespunzătoare a maxilarelor care determină mușcături defectuoase ce pot provoca tulburări ale articulației temporomandibulare, pentru copiii care suferă de tulburări de somn, cum ar fi sforăitul sau apneea obstructivă, pentru copiii care necesită reconstrucția completă a gurii, pentru copiii care și-au pierdut prea devreme sau prea târziu dinții de lapte, ceea ce poate duce la probleme de distanțare, supraaglomerare sau dinți strâmbi, pentru copiii care întâmpină dificultăți în a mânca, mesteca și mușca, pentru cei care respiră pe gură sau care prezintă alte obiceiuri orale care pot duce la dezvoltarea dinților proeminenți și la dezvoltarea necorespunzătoare a maxilarului, inclusiv mușcarea obrazului interior, pentru copiii cu dinți înghesuiți, deplasați, proeminenți sau blocați, pentru copiii cu asimetrie facială, dar și pentru copiii care își scrâșnesc sau își încleștează dinții.

Este important de menționat și faptul că foarte multe dintre afecțiunile orale tocmai enumerate pot îngreuna igiena orală, un alt motiv pentru care este recomandat tratamentul ortodontic precoce. O igienă orală slabă poate duce la carii dentare, boli gingivale și pierderea dinților, pe lângă o serie de probleme secundare de sănătate. O mușcătură necorespunzătoare poate interfera cu mestecarea alimentelor și cu vorbirea fluentă, poate cauza uzura anormală a smalțului dinților și poate contribui la probleme la nivelul maxilarului, cum ar fi tulburarea articulației temporomandibulare. Alte posibile complicații includ dureri de cap, migrene, dureri de urechi, de gât și de umeri, probleme de respirație, tulburări de somn și lipsa încrederii în sine.