Ai nevoie de un aparat dentar fix? Aparatele dentare fixe sunt cele mai frecvente tipuri de aparate dentare si sunt adesea cel mai eficient mod de indreptare a dintilor. Ele pot fi indepartate numai de catre un ortodont, deoarece acestea sunt dotate cu bracketi, care sunt lipiti pe dinti.
Aparatul este lipit pe dinti, acesta continand un fir (arc) care strange dintii. Firul (arcul) este utilizat pentru a crea tensiune, tragand treptat dintii in aliniament. Pe tot parcursul tratamentului, ortodontul va strange in mod constant si va schimba firele pentru a pastra miscarea dintilor in directia cea buna. Ortodontul ar putea folosi, de asemenea, arcuri si benzi elastice pentru a ajuta la procesul de indreptare a dintilor vizati.
Atunci cand aveti montat un aparat dentar fix, va trebui sa luati in considerare alimentele pe care le mancati. Alimentele deosebit de dure, cum ar fi merele si diverse fructe, necesita o atentie suplimentara, in timp ce ar trebui sa evitati complet consumul de alimente cum ar fi caramele, guma de mestecat sau dulciuri tari, deoarece acestea pot deteriora aparatul dentar.
Tratamentul individual va depinde de nevoile dumneavoastra specifice, dar in medie, trebuie sa va asteptati ca tratamentul sa dureze intre 1 pana la 3 ani. Puteti afla mai multe informatii despre optiunile de tratamente dentare programandu-va la o consultatie cu medicul specialist.
Aparatele dentare fixe sunt acele aparate care nu pot fi indepartate in scopuri alimentare sau pentru curatare, deoarece acestea sunt atasate la dinti. Exista mai multe optiuni de aparate dentare fixe:
• Aparat dentar fix metalic
Acest tip de aparat dentar fix este cel mai frecvent tip de aparat pe care-l poarta pacientii. Atasamentele mici din metal sunt legate in partea din fata a dintilor si sunt imbinate cu fire fine de metal. Aceste aparate sunt cele mai sofisticate Aparate dentare disponibile. Ele pot fi singura modalitate prin care o problema severa poate fi corectata de catre ortodont.
• Aparat dentar fix din safir
Aparatele din safir sunt o forma de aparate fixe, legate in partea din fata a dintilor. In loc de atasamentele de metal traditionale, bracketii sunt realizati dintr-un material transparent de culoarea dintelui. Aceste Aparate dentare nu sunt la fel de puternice ca cele din metal si nu sunt potrivite pentru orice tip de corectie. Un aparat dentar fix din safir este mai putin vizibil si mai costisitor decat un aparat dentar fix metalic. Ele necesita, de asemenea, perioade mai lungi de tratament.
• Aparat dentar fix lingual
Aparatele linguale sunt purtate in spatele dintilor, pe partea dinspre limba si pot fi lipite pe dinti ca si cele traditionale. Acestea au avantajul de a fi aproape invizibile. Aceste aparate sunt adecvate pentru a fi utilizate numai in anumite tipuri de corectii ortodontice.
• Aparat dentar fix Incognito
Este un exemplu de aparat dentar fix lingual.
Plasate pe suprafata interioara a dintilor, aparatele ortodontice Incognito sunt complet ascunse vederii. Acestea sunt facute la comanda in laborator, pentru a se potrivi masuratorilor exacte ale fiecarui pacient.
Cu toate ca veti avea in continuare posibilitatea de a manca cele mai multe dintre alimentele pe care le mancati inainte, va trebui sa aveti grija sa nu deteriorati aparatul dentar. Exista unele alimente pe care va trebui sa le taiati totusi de pe lista: caramele, dulciuri ( cum ar fi bezele),
alimente dure (cum ar fi painea crocanta), alte alimente, cum ar fi merele. Pot fi consumate in continuare, insa acestea vor trebui taiate in bucati mai mici.
Pentru ca in aparatele dentare se pot ascunde resturi de mancare, va trebui sa fiti foarte atenti cu rutina de igiena. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor este esential, iar folosirea apei de gura cu fluor inainte de culcare, poate fi de ajutor pentru a proteja dintii in timpul somnului.
Daca nu oferiti dintilor ingrijirea necesara in timpul tratamentului cu aparat dentar fix, acestia pot deveni permanent patati.
Pentru majoritatea adolescenților, aparatul dentar fix reprezintă un tratament ortodontic de rutină. La rândul lor, și adulții pot beneficia de acest tratament. Indiferent de vârstă, un aparat dentar fix este cea mai bună opțiune de îndreptare a dinților strâmbi și de corectare a unei mușcături neadecvate. Pe de o parte, aparatul dentar fix îndreaptă dinții, corectează mușcătura și înfrumusețează zâmbetul, iar pe de altă parte, previne deteriorarea pe termen lung a dinților, deteriorare care poate fi cauzată de alinierea necorespunzătoare a dinților sau a maxilarelor.
Pentru majoritatea pacienților, un zâmbet frumos este cel mai evident beneficiu al tratamentului ortodontic. Cu toate acestea, atenuarea și prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung este la fel de importantă. Dinții strâmbi sau aglomerați sunt dificil de curățat și de întreținut și pot duce la carii dentare, la boli gingivale și la pierderea dinților. Alinierea defectuoasă a dinților sau mandibulei poate provoca o uzură anormală a dinților, incapacitatea de a mesteca eficient și, ca urmare, poate determina un stres excesiv asupra țesutului gingiei și oaselor care susțin ginții. Aparatul dentar fix îmbunătățește poziția dinților, pentru o mai bună funcționare și pentru o curățare mai ușoară. Urmând un tratament ortodontic cu un aparat dentar fix, pacientul se poate aștepta la dinți mai drepți și la un zâmbet mai atrăgător, la îmbunătățirea sănătății și funcției orale, la prevenirea problemelor dentare obișnuite cauzate de dinții strâmbi sau de o mușcătură defectuoasă, plus mai multă încredere în sine.
Despre aparatul dentar fix trebuie să știți că funcționează prin aplicarea unei presiuni continue pe o perioadă de timp, prin utilizarea unui sistem de fire și bracketi pentru a deplasa încet dinții într-o direcție specifică. Pe măsură ce dinții se mișcă, osul își schimbă forma odată cu aplicarea presiunii. Odată ce aparatul dentar este îndepărtat – de obicei, după 1 sau 2 ani – pacientul se va bucura de dinți drepți, de o aliniere corespunzătoare a maxilarului și de un zâmbet frumos.
Deși aparatul dentar fix este un tratament asociat mai degrabă cu vârsta adolescenței, asta nu înseamnă că adulții nu pot beneficia de acest tratament. Prin urmare, aparatul dentar fix în rândul adulților este o procedură destul de comună. Nu este niciodată prea târziu pentru a aborda problemele dentare cauzate de dinții strâmbi și pentru a vă bucura de acel zâmbet la care ați râvnit întotdeauna. În prezent, aproximativ 20% dintre pacienții care poartă un aparat dentar fix sunt adulți și acest număr crește în fiecare an. Jurnalul American de Ortodonție a finalizat un studiu și a constatat că 68% dintre adulții cu aparat dentar fix și-au îmbunătățit sănătatea orală și și-au înfrumusețat zâmbetul, iar 35% dintre cei care au finalizat tratamentul, și-au îmbunățit aspectul și musculatura feței.
Aparatul dentar fix este cel mai frecvent tratament ortodontic și poate trata foarte multe afecțiuni orale, inclusiv malocluzii de gradul I atunci când dinții mușcă corect, dar dinții înșiși sunt strâmbi, aglomerați sau rotiți, malocluzii de gradul II atunci când mușcătura este defectuoasă, dar și spații mari între dinți și aliniere neadecvată la nivelul maxilarului. Prin urmare, s-ar putea spune că aparatul dentar fix poate fi utilizat pentru a corecta aproape toate tipurile de afecțiuni orale. Reprezintă opțiunea cea mai durabilă, deoarece nu se deteriorează cu ușurință.
În primele zile sau în prima săptămână de la montarea aparatului dentar fix, este posibil să simțiți puțină durere și disconfort, până vă veți adapta la bracketi. Pentru a vă ameliora disconfortul, puteți opta pentru medicamente calmante și puteți folosi un unguent bucal pentru a reduce eventualele iritații orale. De asemenea, un pansament cald sau o pernă încălzită poate reduce durerea pe care o simțiți la nivelul maxilarului. Puteți face și o gargară timp de câteva minute cu apă sărată, diluând o linguriță de sare într-un pahar cu apă călduță. Puteți mânca de îndată ce bracketii au fost montați, cu toate că adezivul se va usca complet de abia în 24 de ore și există anumite alimente care ar putea deteriora bracketii și firele.
Cel puțin în primele zile, încercați să consumați alimente moi precum paste, ouă, fulgi de ovăz, supe și smoothie-uri. Alimentele tari, ascuțite și crocante, precum și alimentele lipicioase trebuie evitate pe cât posibil pe toată durata tratamentului ortodontic. De asemenea, este mai dificil să vă curățați dinții atunci când purtați aparat, așa că este indicat să evitați consumul de alimente lipicioase și de băuturi zaharoase care pot provoca carii, decalcifieri și alte probleme orale.
Pentru a vă proteja dinții, este bine să îi curățați după fiecare masă și gustare sau măcar să vă clătiți gura cu apă. O rutină bună de igienă orală include periaj de cel puțin trei ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură și utilizarea unui irigator bucal măcar o dată pe săptămână. Persoanele sportive cât și muzicienii ar trebui să acorde o atenție suplimentară aparatului dentar. Ei vor trebui să poarte un aparat de protecție orală care să sporească protecția aparatului, a dinților și a gurii în timp ce participă la activități sportive, iar muzicienii care cântă la un instrument vor avea nevoie de mai mult timp de acomodare și este posibil să se confrunte cu mai multe leziuni orale. În continuare, gargara cu apă sărată și utilizarea unui unguent bucal pot ameliora disconfortul.
Află primul despre promoțiile noastre.