Ce este un aparat dentar lingual?

Vrei un aparat dentar lingual? In ziua de astazi, pacientii moderni sunt foarte preocupati de aspectul lor in timpul tratamentului ortodontic. Descoperirile recente in imagistica 3D si tehnologia CAD/CAM au facilitat crearea aparatului dentar lingual, acesta fiind cheia ortodontiei linguale moderne.

Cuvantul „lingual” inseamna limba. Aparatul dentar lingual (de asemenea, cunoscut sub numele de aparat dentar invizibil) este practic lipit pe interiorul dintilor, fiind directionat spre suprafata limbii si nu spre zona vestibulara, facandu-l sa fie invizibil la exterior.

Aparatul lingual este o optiune foarte buna atat pentru adolescenti cat si adulti. Este foarte eficient din punct de vedere clinic si asigurand o experienta pozitiva pacientului pe toata perioada tratamentului.

Procesul de aplicare a aparatului dentar lingual consta in luarea amprentei dintilor, care este trimisa apoi la laboratorul dentar pentru a se crea aparatul dentar lingual personalizat.

Procesul dureaza aproximativ 6 saptamani si, odata complet, permite ortodontului sa utilizeze un proces specific de aplicare a aparatului.

Ca si aparatele dentare traditionale, acest tip de aparat functioneaza prin aplicarea unei presiuni usoare, dar continue pe dinti, ajutand la deplasarea acestora intr-o pozitie corecta. Tratamentul poate dura intre 18 si 36 de luni, in functie de gradul de severitate al anomaliei pacientului.

Care sunt avantajele unui aparat dentar lingual?

• Avantaj estetic
Spre deosebire de alte tipuri de aparate, aparatele dentare linguale sunt plasate in interiorul curburii dintilor. Acest lucru inseamna ca exista o sansa minima ca ceilalti sa realizeze ca purtati aparat dentar, cu exceptia cazului in care persoana este foarte aproape de voi si priveste in anumite unghiuri din interiorul gurii.

Acest lucru este foarte important pentru cei care au un loc de munca in relatii cu clientii/oamenii, ( cum ar fi profesorii, cei care lucreaza in televiune ) putand imbunatati in acelasi timp increderea celui care il poarta.

Aparatul dentar lingual ofera, astfel, o alternativa estetica mai buna pentru cei care doresc sa isi indrepte dintii, fara sa fie deranjati ca aparatul ortodontic se poate vedea.

• Lipsa modificarilor coloristice a dintilor

O alta problema destul de comuna aparatelor dentare traditionale, este colorarea dintilor. Din moment ce aparatul dentar lingual este amplasat in spatele dintilor, colorarea nu este la fel de vizibila. Acest lucru poate fi de o importanta deosebita daca doriti sa aveti dintii albi in viitor.

• Alegerea preturilor si a sistemelor

Un aparat dentar lingual este realizat la comanda, motiv pentru care puteti alege dintr-o varietate de modele si sisteme. Exista o serie de branduri care vand aparate dentare linguale, deci, veti putea alege aparatul care se potriveste bugetului si nevoilor voastre.

• Ideale pentru muzicieni

Pentru persoanele care canta la instrumente de suflat, cum ar fi clarinet sau trompeta, aparatul dentar lingual este cea mai buna optiune, deoarece acestea nu impiedica performanta muzicala la fel de mult ca aparatele traditionale.

Ce tipuri de aparat dentar lingual exista?

Alegerea marcii depinde de ortodont si recomandarea sa, precum si de preferinte. Indiferent de producator, aparatul functioneaza aproximativ in acelasi mod, oferind rezultate eficiente. Diferenta consta in proiectarea si modul in care acestea sunt atasate si fixate pe partea din spate a dintilor. Unele dintre cele mai populare branduri sunt:

• Incognito 

• STb 

Cum avem grija de un aparat dentar lingual?

Ca si in cazul oricarui aparat ortodontic, o buna igiena orala este esentiala pentru a ne asigura ca gingivita sau cariile dentare nu ne vor face probleme.

Igiena dentara corecta ar trebui sa includa:

• Periajul de cel putin 2 ori pe zi timp de 3-5 minute;

• Utilizarea dusului bucal;

• Periajul gingiilor si al dintilor cu ajutorul unei periute de dinti cu perii rotunzi si moi;

• Folosirea atei dentare sau a unei perii interproximale (daca avem spatiu intre dinti) pentru a indeparta placa si resturile alimentare dintre dinti;

• Clatirea gurii cu apa de gura cu fluor pentru intarirea dintilor.