Ce este un aparat dentar mobil?

Ai nevoie de un aparat dentar mobil? Aparatul dentar mobil se utilizeaza in special de catre copii si adolescenti. Un aparat dentar mobile poate fi aplicat si dat jos chiar de catre patient, dupa indicatiile medicului ortodont.

Aparatele dentare mobile sunt realizate din material plastic (acrilat), putand avea diferite culori sau modele. In functie de amprenta dintilor si corectiile necesare, aparatele mobile sunt realizate in laboratorul dentar.

Succesul aparatelor dentare mobile depinde de disciplina pacientului si capacitatea acestuia de a urma instructiunile corecte precum si utilizarea regulata a aparatului.

Exista mai multe tipuri de aparate dentare mobile, insa ceea ce au in comun este faptul ca pacientii le pot aplica si indeparta in mod autonom. Acestea sunt folosite pentru repozitionarea maxilarului si alinierea dintilor. Ele sunt ideale pentru pacientii care inca mai au dinti de lapte.

Aparatele dentare mobile sunt de obicei prescrise in prima etapa a unui tratament ortodontic, pana la aparitia dintilor permanenti, dupa care tratamentul este continuat cu aparatul dentar fix.

Avantajele unui aparat dentar mobil

• expansioneaza arcadele, permitand eruperea dintilor, alinierea corecta pe arcada si corectarea dintilor inghesuiti
• costurile unui aparat dentar mobil sunt mai mici fata de cele ale unui aparat dentar fix
• nu necesita permanent interventia medicului ortodont
• daca este aplicat in timp util, acesta poate corecta obiceiurile nesanatoase ale copiilor, cum ar fi obiceiul sugerii degetului
• ideale pentru pacientii aflati la varsta scolara si prescolara

Instructiuni pentru purtarea corecta a unui aparat dentar mobil

Aparatele dentare mobile vor fi purtate in conformitate cu instructiunile medicului ortodont.

Controalele medicale sunt efectuate la fiecare 4 pana la 8 saptamani.

Tratamentul cu un aparat dentar mobil dureaza de obicei aproximativ 12 luni pana la 2 ani.

Aparatele dentare mobile trebuie sa fie purtate timp de cel putin 12-14 ore in fiecare zi, in functie de problema.

In general, aparatul dentar mobil este compus dintr-o baza ce cuprinde doua bucati de acrilat, legate intre ele printr-un surub mic si mai multe crosete.

Prin activarea surubului, se departeaza cele doua bucati de acrilat, determinand o miscare a osului si a dintilor, rezultand deci o expansiune a arcadei dentare.

Este foarte important ca aparatul sa fie purtat constient si in mod regulat, deoarece aceasta este singura modalitate de a obtine rezultatele dorite.

Instructiuni pentru ingrijirea corecta a unui aparat dentar mobil

Trebuie sa fie bine spalat dupa fiecare utilizare, pentru a evita depunerile de calcar.

Spalarea se poate face cu apa calduta si sapun.

Pentru o curatare eficienta, utilizati o periuta de dinti cu peri tari.

Exista si pastile speciale pentru igienizarea aparatului mobil (ex. Pastile efervescente Corega)

Cum funcționează aparatul dentar mobil?

În majoritatea cazurilor, aparatul dentar mobil este utilizat în terapia ortodontică a celor mai tineri pacienți, adică copiii care nu și-au pierdut încă dinții de lapte. De obicei, un aparat dentar mobil este folosit în cazul copiilor cu vârsta de 9 ani, care sunt destul de pregătiți psihologic pentru a coopera. Un astfel de aparat corectează conexiunea dintre maxilare și redirecționează astfel creșterea fiecărui dinte permanent.

Cu toții avem o dantură unică, ceea ce înseamnă că toți suferim de o afecțiune unică și necesităm o abordare diferită și o durată diferită de tratament. De regulă, aparatul dentar mobil este eficient numai în etapele de creștere și dezvoltare, deoarece nu poate corecta dinții care au erupt și nici nu îi poate deplasa într-o poziție ideală pentru a îndeplini cerințele estetice. Scopul său principal este acela de a preveni obiceiuri necorespunzătoare precum suptul degetelor mari, un mod neadecvat de a înghiți, dar și de a păstra locul liber pentru erupția dinților permanenți, de a corecta mușcătura și poate să preceadă adesea o terapie ortodontică fixă în cazul pacienților de vârstă mai mare. Unele aparate mobile sunt concepute în așa fel încât să nu permită mușchilor obrajilor, buzelor și limbii să împingă dinții care erup spre direcții nedorite.

S-ar putea spune că aparatul dentar mobil păstrează locul în gură al unui dinte permanent care urmează să erupă. Dacă un copil pierde prea devreme un dinte de lapte din cauza cariilor sau a unei leziuni, aparatul mobil preia roul de „tutore”. Un astfel de tratament previne apariția anomaliilor mai grave la copiii de vârstă mai mică, dar nu oferă nicio garanție că pacientul nu va mai avea nevoie de un aparat dentar fix după definitivarea erupției dinților permanenți. Durata de utilizare a unui aparat dentar fix va fi, în acest caz, mult mai scurtă. Un aparat ortodontic mobil poate acționa pe unul sau ambele maxilare. Când vine vorba de material, acesta poate fi fabricat din plastic sau cauciuc, în toate culorile, spre a-i încânta pe copii.

Atât timp când durata de purtare a aparatului este mai mare decât perioada în care copilul nu poartă aparatul într-o zi, atunci aparatul va fi cât se poate de eficient. Prin urmare, este extrem de important ca micul pacient să colaboreze cu medicul ortodont și cu părinții săi. De asemenea, un aparat dentar mobil este recomandat adesea de către patologi, pentru a ameliora anumite dificultăți de vorbire. Este foarte important de precizat faptul că un aparat mobil este folosit în rândul copiilor de vârstă mică care prezintă anomalii foarte pronunțate și care au nevoie de o terapie ortodontică cât mai urgentă. Totuși, aparatele ortodontice mobile nu oferă rezultate eficiente în rândul pacienților de vârstă mai mare și nu sunt destinate nici pacienților adulți.

Cum are loc diagnosticarea pacientului?

După consultația inițială, atunci când va fi stabilit și planul necesar de tratament, ortodontul va programa vizite pentru efectuarea procedurilor de diagnostic. Un diagnostic corect este esențial pentru succesul terapiei și, totodată, este baza pentru următoarele demersuri. Nu în ultimul rând, diagnosticul poate prezice și poate evita eventualele probleme care pot apărea în timpul tratamentului. Planul de terapie este definit pe baza mai multor informații colectate, inclusiv istoricul stomatologic și medical, analiza cazurilor de studiu cu fotografii anterioare și mulaje ale mușcăturii, analiza ortopantomografică, analiza acefalometrică, un set de fotografii clinice cu fotografii intraorale și extraorale, analiza zâmbetului și o analiză funcțională.

Precauții în timpul tratamentului cu aparat mobil

Este necesar ca pacientul să poarte aparatul dentar mobil timp de aproximativ 14 ore pe zi, fiind obligatoriu noaptea și ori de câte ori este posibil în timpul zilei. Durata tratamentului este foarte individuală și diferă de la caz la caz. Examinările sunt obligatorii la fiecare 6-8 săptămâni și este necesar ca pacientul să se prezinte la medic cu aparatul mobil. În general, sunt necesare zece zile pentru ca pacientul să se acomodeze cu aparatul. În această perioadă, părinții sunt sfătuiți să verifice dacă copilul poartă aparatul noaptea, și asta pentru că majoritatea copiilor au tendința de a scoate sau de a scuipa aparatul în timp ce dorm. Dacă aparatul nu este suficient de purtat în timpul zilei, va cădea din gură noaptea și îl puteți găsi deseori sub pat. După masă, este necesar ca pacientul să se spele bine pe dinți, dar și să spele și să usuce aparatul, astfel încât să prevină dezvoltarea tartrului. Aparatul mobil trebuie întotdeauna introdus în gură după periajul dinților. Atunci când nu este purtat, trebuie ținut într-un recipient special conceput pentru aparatele mobile.

Implicarea părinților pe toată durata tratamentului cu aparat dentar mobil asigură succesul tratamentului. Copii trebuie învățați că este foarte important să poarte un astfel de aparat pentru a fi evitate alte probleme și mai severe în viitor, trebuie încurajați pe parcursul examinărilor inițiale, a diagnosticului și pe parcursul procedurii de fixare a aparatului, trebuie supravegheați îndeaproape în perioada de acomodare cu aparatul și, desigur, trebuie încurajați să respecte o rutină adecvată de igienă orală.