Ce este un aparat dentar metalic? Ai nevoie de un aparat dentar metalic? Aparatele dentare pot corecta dintii strambi si aglomerati, o muscatura nealiniata sau diverse probleme ale maxilarului. De asemenea, aparatul dentar elimina problemele pe care le aveti cu vorbitul in mod corespunzator sau cu mentinerea dintilor albi. Aparatele…

Ce este un aparat dentar lingual? Vrei un aparat dentar lingual? In ziua de astazi, pacientii moderni sunt foarte preocupati de aspectul lor in timpul tratamentului ortodontic. Descoperirile recente in imagistica 3D si tehnologia CAD/CAM au facilitat crearea aparatului dentar lingual, acesta fiind cheia ortodontiei linguale moderne. Cuvantul „lingual” inseamna…

Aparat dentar safir – Ce este? Aparat dentar safir. Acesta este realizat din cristale de safir translucide, fiind alegerea multor pacienti care si doresc un zambet perfect. Aceste aparate dentare au fost apreciate de catre pacienti, stomatologi si mass-media, pentru capacitatea lor de a masca aspectul unui aparat ortodontic fix.…

Ce este un aparat dentar invizibil? Ai nevoie de un aparat dentar invizibil? Toti ne dorim un zambet perfect, insa multi dintre noi avem nevoie de putin ajutor pentru a-l obtine. Ideea de a purta aparat dentar nu este una agreata de multi dintre noi, insa acum aparatele dentare invizibile…

Ce este un aparat dentar mobil? Ai nevoie de un aparat dentar mobil? Aparatul dentar mobil se utilizeaza in special de catre copii si adolescenti. Un aparat dentar mobile poate fi aplicat si dat jos chiar de catre patient, dupa indicatiile medicului ortodont. Aparatele dentare mobile sunt realizate din material…

Ce este un aparat dentar fix? Ai nevoie de un aparat dentar fix? Aparatele dentare fixe sunt cele mai frecvente tipuri de aparate dentare si sunt adesea cel mai eficient mod de indreptare a dintilor. Ele pot fi indepartate numai de catre un ortodont, deoarece acestea sunt dotate cu bracketi,…

Ce sunt aparatele dentare?

Aparatele dentare sunt niste dispozitive care se plaseaza direct pe dinti pentru a schimba pozitia acestora. Pentru majoritatea dintre noi, aceste aparate dentare sunt metoda cea mai comuna de aliniere optima a dintilor.
In afara de indreptarea dintilor, aparatele dentare sunt folosite pentru a imbunatati modul in care dintii de pe arcada superioara calca pe cei de pe arcada inferioara. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar este folosit pentru a armoniza aspectul estetic, precum si pentru imbunatatirea functionala in ceea ce priveste pozitia dintilor si muscatura (ocluzia) lor.

Aparatul dentar fix are in componenta lui bracketi, care sunt fixati pe dinti si un fir metalic (arc ), care este introdus in bracketi. Firele metalice sunt „stranse” bine prin intermediul unor module elastice si lucreaza impreuna cu bracketii pentru a deplasa dintii in pozitiile dorite.

Desi ortodontia se refera la miscarea dintilor, uneori implica si cresterea oaselor faciale pentru a atinge dimensiunile si relatia favorabile maxilarului.

Cine poate purta aparate dentare?

Orice grupa de varsta poate purta aparate dentare, insa sunt momente optime pentru inceperea tratamentului. In zilele noastre, se recomanda ca cei pana in 7 ani sa beneficieze de o evaluare ortodontica, pentru a determina daca este necesara o interventie timpurie. Daca este recomandata, interventia timpurie optimizeaza rezultatele, profitand de cresterea oaselor scheletului unui copil si poate necesita un tratament ortodontic cu doua faze.

Prima faza este considerata un tratament ortodontic interceptiv ce se adreseaza supraaglomerarii dintilor sau problemelor de muscat la o varsta frageda.

In timpul primei etape, aparatul dentar este folosit pentru a dezvolta armonios oasele maxilare, pentru a pregati spatiul pentru eruptia dintilor permanenti si pentru a indeparta diferite obiceiuri vicioase. Dupa „faza unu,” exista o perioada de repaus.

In jurul varstei de 12 sau 13 ani, incepe faza a doua de tratament. In timpul acestei faze, are loc alinierea tuturor dintilor permanenti folosind aparate dentare complete.

In esenta, orice persoana care doreste sa aiba dintii drepti sau sa-si imbunatateasca muscatura, poate purta aparat dentar. O consultatie la un medic ortodont calificat este foarte importanta pentru a determina nevoia de purtare a aparatului dentar.

Tipuri de aparate dentare

Exista diferite tipuri de aparate dentare disponibile. Alegerea tipului corect depinde de diferite aspecte cum ar fi varsta, estetica, costul si alergii.

• Aparat dentar metalic

Aparatele dentare metalice sunt cele mai comune si traditionale tipuri de aparate dentare. Ele sunt de obicei realizate din otel inoxidabil. Aparatele dentare metalice sunt fixate (lipite) pe dinti.

• Aparat dentar safir/ceramic

Aparatele dentare ceramice/din safir ofera o alternativa mai estetica fata de aparatele dentare metalice. Acestea se potrivesc diferitelor nuante de dinti.

• Aparat dentar lingual

Aparate dentare inguale sunt plasate pe suprafata linguala (partea din spate) a dintilor si nu sunt vizibile. Acest lucru este in principal un mare avantaj din punct de vedere estetic, insa, de obicei, se lungeste timpul tratamentului.

• Aparat dentar invizibil

Aparatele dentare invizibile sunt realizate dintr-un material plastic transparent (gutiera transparenta), care pot fi personalizate si realizate fara utilizarea obisnuitelor suporturi sau fire pe dinti. Aparatele dentare invizibile prezinta o optiune foarte confortabila de tratament.

• Alte aparate metalice: aparatele dentare din otel inoxidabil placate cu aur sau titan, sunt de obicei utilizate de pacientii cu alergii la nichel.

Cum functioneaza aparatele dentare?

Aparatele dentare functioneaza printr-un proces lent si controlat folosind forta si presiune constanta. In cazul aparatelor dentate traditionale, sarma/firele atasate la braketi pun presiune pe dinti, deplasandu-i intr-o directie specificata.

Dintii se deplaseaza printr-un proces numit biomecanic „remodelare osoasa.” Atunci cand aparatul dentar pune presiune pe un dinte, membrana parodontala si osul din jurul acelui dinte se resorb.

Datorita presiunii aparatului, membrana parodontala a unui dinte este intinsa pe o parte si comprimata pe cealalta parte. Acest lucru slabeste in mod eficient dintele. Latura comprimata (directia de presiune) este acolo unde osul se resoarbe pentru a se potrivi noii pozitii a dintelui, in timp ce partea intinsa este partea in care se creeaza osul nou. Acest proces trebuie sa fie facut foarte incet si explica de ce purtarea aparatului dentar poate dura ceva timp pentru a obtine rezultatele dorite.

Ce evaluari sunt necesare pentru a putea aplica un aparat dentar?

Etapa initiala de aplicare a unui aparat dentar, implica o evaluare aprofundata de catre un medic ortodont.

Sunt luate amprente dentare pentru a face modele de studiu si radiografii pentru a observa pozitia si starea dintilor. Sunt, de asemenea, efectuate fotografii faciale si masuratori in cavitatea bucala. Odata ce totul este evaluat in detaliu, este creat un plan de tratament. Acest plan va specifica ceea ce a fost diagnosticat pentru corectie, recomandari de tratament, precum si un timp aproximativ al duratei tratamentului.
Va avea loc si o discutie intre medic si pacient pentru clarificarea riscurilor, beneficiilor si alternativelor de tratament.

Daca este necesar, toate extractiile dentare sunt efectuate inainte de plasarea aparatului dentar sau a altor aparate ortodontice.