Aparat de contentie

Ce este un aparat de contentie?

Odata ce tratamentul ortodontic se incheie, dintii vor avea tendinta sa se strambe din nou. Medicii ortodonti incearca sa previna acest lucru prin utilizarea diferitelor proceduri de retentie – aparat de contentie.
Faza de retentie dureaza de la cel putin 6 luni pana la aproape pe viata. Rezultatul ortodontic final depinde de purtarea contentiei de catre pacient.
Retentia este o parte integranta a unui tratament ortodontic. Aceasta permite mentinerea corectiilor obtinute in timpul tratamentului, cat mai bine si cat mai mult posibil. Cu toate acestea, nu este garantat ca dintii vor ramane stabili, deoarece prea multi factori necontrolabili influenteaza stabilitatea dintilor.
Purtarea unui aparat de contentie nu este o „obligatie”, ci mai degraba o recomandare foarte puternica facuta de majoritatea ortodontilor pentru toti pacientii care au suferit corectii semnificative.

Pentru a asigura o stabilitate optima, la sfarsitul unui tratament, ortodontii recomanda aparatul de retentie care trebuie sa fie purtat dupa prescriptiile medicului pentru a fi eficiente.

Exista multe tipuri de aparate de contentie, insa alegerea aparatului este facuta de catre ortodont, in functie de malocluziile tratate, de rezultatele obtinute, precum si de evaluarea potentialei recidivari a corectiilor.

Modele de aparat de contentie

Cele mai frecvente aparate de contentie sunt retainerul fix, gutiera si placa Hawley.

Retainerul fix, asa cum se poate observa si din denumirea lui, este o sarmulita care se fixeaza pe fata interna (inspre limba) a dintilor cu un material adeziv de culoarea dintilor. Se prefera aplicarea lui pe frontalii inferiori.

Gutiera este un aparat dentar mobil si transparent, comod de purtat si se aplica in general pe arcada superioara.

Placa Hawley este similara unui aparat dentar mobil, confectionat din acrilat si crosete de sarma, dar mult mai decupata decat acesta. Ca si gutiera, este un aparat mobil (adica poate fi indepartat de pe dinti). Placa Hawley se indica ca si contentie pe arcada superioara.

Factorii care determina miscarea dintilor in faza de retentie

Tesutul viu este intotdeauna subiectul schimbarii, incepand cu postura, obiceiuri vicioase, tractiunea musculara, etc. Eruptia dintilor, restaurarile dentare si procesul de imbatranire, toate contribuie la miscarea dintilor.
Fortele exercitate de limba si buze pot provoca, de asemenea, modificari subtile in pozitia dintilor. Obiceiurile, cum ar fi roaderea unghiilor sau muscatul creioanelor, pun de asemenea, suficienta presiune pe dinti pentru a-i muta.

Studii recente au indicat ca evolutia (cresterea) dintilor se realizeaza pe tot parcursul vietii. Astfel, dintii si maxilarele se pot schimba in orice moment, in grade diferite, care depind de obicei de malocluziile originare sau de structura musculaturii faciale.

Unii cred ca lipsa eruptiei maselelor de minte este un factor in miscarea dintilor, dar acest lucru nu a fost dovedit in mod concludent si deplasarea dintilor a fost vazuta chiar la persoanele fara maselele de minte. Indepartarea dintilor sau maselelor de minte poate fi recomandata din cauza lipsei de spatiu adecvat pe arcada pentru eruptia normala.

Cum sa ai grija de un aparat de contentie?

Folositi o periuta de dinti pentru a peria aparatul de contentie cu sapun si clatiti cu apa rece.
NU folositi apa prea calda, deoarece acest lucru va duce la strambarea aparatului.
Puneti intotdeauna aparatul in cutia lui atunci cand nu il purtati, pentru a evita pierderea, ruperea, sau accidental, aruncarea acestuia la gunoi.
NU folositi pasta de dinti, deoarece aceasta zgarie materialul si permite placii bacteriene sa adere la suprafata lui (ceea ce il face mai dificil de curatat).
NU purtati aparatul in timp ce mancati.
Fiti atenti unde puneti aparatul de contentie; in special feriti-l de animalele de companie!
Aparatul de contentie trebuie purtat in principiu doar noaptea, pana la alte instructiuni. Daca, din orice motiv, considerati ca este necesar sa incetati purtarea aparatului de contentie, adresati-va medicului ortodont.

Evitati sa muscati alimente tari cu dintii din fata, cum ar fi: legume, fructe tari si bomboane tari. De asemenea, evitati orice e lipicios, cum ar fi caramelele.