Aparat dentar
copii

Aparat dentar copii – Cand este nevoie de un astfel de aparat dentar?

Esti intersat de un aparat dentar copii? Tratamentul ortodontic la copii poarta adesea numele de ortodontie interceptiva si poate incepe la varste de 5-7 ani. Este important de stiut ca tratamentul interceptiv nu se adreseaza tuturor problemelor ortodontice. Sunt anumite situatii cand este necesar sa se ia atitudine cat mai devreme. Astfel de situatii sunt protruzia dintilor frontali superiori si cross-bite-ul.

Protruzia dintilor frontali superiori ( cu os alveolar cu tot sau nu) trebuie tratata precoce. In lipsa tratamentului cu un aparat dentar copii adecvat, poate conduce la fracturi dentare sau expulzii ale acestora, in caz de accidente ale micutilor.

Cross-bite-ul sau muscatura inversa, atunci cand dintii de sus nu calca cum trebuie pe dintii de jos, poate genera aparitia asimetriilor dento-maxilare cu efecte evidente faciale la varste mai mari. Tratarea lor cu aparat dentar copii este benefica a se realiza din timp, atunci cand dintii inca sunt in eruptie si oasele maxilare ale copiilor sunt inca in formare.

Care este momentul potrivit pentru ca un copil sa poarte aparat dentar?

Unul dintre lucrurile cele mai confuze cu privire la un aparat dentar copii si consultatia ortodontica (verificarea unei a 2-a opinii) este ca, aparent, doi medici calificati pot oferi abordari diferite pentru aceeasi problema. In acest caz, de multe ori, planurile de tratament pot fi diferite. In general, acestia nu pot cadea de acord nici cu privire la cel mai bun timp pentru a incepe tratamentul.

Cele mai frecvente motive pentru durata tratamentului care se extinde dincolo de 30 de luni sunt:

1) Aplicarea aparatului dentar copii inainte ca ultimii dinti de lapte ai copiilor sa cada si inainte ca molarii sa erupa
2) Pacientii care nu si-au extras dintii si maselele la timp sau nu au efectuat proceduri chirurgicale necesare in timp util dupa ce tratamentul a inceput
3) Abateri de la planul de tratament original. Uneori, modificari ale planului de tratament sunt inevitabile. Intarzierile in obtinerea interventiilor chirurgicale si extractiile sunt, de asemenea, de multe ori in afara controlului pacientului si medicului. Alegerea momentului potrivit pentru a incepe tratamentul (aplicarea unui aparat dentar copii) cu toate acestea, este determinat de catre parinti si ortodont.

Tipuri de aparate dentare pentru copii

Aparatele dentare copii pot fi aparate dentare mobile clasice sau aparate mobile functionale, atunci cand copii au dentitie de lapte sau mixta. Aparatele mobile clasice si functionale pot fi indepartate usor de pe dinti, acest lucru fiind avantajos pentru mentinerea unei bune igiene dentare, dar are si dezavantajul ca micutul sa nu-l poarte suficient. Acestea lucreaza pentru expansiunea dento-alveolara, alinierea dentara sau eliminarea unor obiceiuri vicioase (cum ar fi suptul degetului, interpunerea limbii intre dinti, respiratia orala etc).

In general, un aparat dentar copii cu bracketi, deci un aparat dentar fix, se aplica atunci cand acestia si-au extras toti dintii primari si molarii de 12 ani au erupt in intregime, sau cel putin partial.

Acest lucru este valabil mai ales la pacientii ale caror probleme nu sunt la fel de grave.

Un simplu tratament cu aparat dentar copii de 12 luni, poate fi prelungit cu usurinta pana la 18 sau 24 de luni, daca aparatul este aplicat prematur.

Cu toate ca aceste lucruri sunt aplicabile pentru majoritatea pacientilor, exista si exceptii.

Exceptii

Una dintre ele este atunci cand pacientul are o malocluzie severa, care va dura in mod evident doi ani sau mai mult pentru a o repara (canini inclusi in os, malocluzii severe, inghesuirea dentara severa, etc.)
Pacientii cu aceste probleme vor necesita timp suplimentar in cadrul tratamentului pentru a permite eruptia dintilor permanenti ramasi. Chiar si cele mai bune estimari ale timpului eruptiei dentare pot dura mai mult decat era de asteptat, iar parintii ar trebui sa fie informati cu privire la aceasta posibilitate inainte de a opta pentru aparat dentar copii.

Fiecare pacient este diferit si fiecare ortodont are pregatirea, experienta si obiectivele tratamentului unice. Daca primiti opinii diferite de la doi medici cu privire la acelasi pacient, cereti fiecaruia sa explice recomandarile lor. Tratamentul adecvat, la momentul potrivit, este cea mai buna reteta pentru un pacient multumit si fericit.