Aparat dentar
fix

Ce este un aparat dentar fix?

Ai nevoie de un aparat dentar fix? Aparatele dentare fixe sunt cele mai frecvente tipuri de aparate dentare si sunt adesea cel mai eficient mod de indreptare a dintilor. Ele pot fi indepartate numai de catre un ortodont, deoarece acestea sunt dotate cu bracketi, care sunt lipiti pe dinti.

Cum functioneaza un aparat dentar fix?

Aparatul este lipit pe dinti, acesta continand un fir (arc) care strange dintii. Firul (arcul) este utilizat pentru a crea tensiune, tragand treptat dintii in aliniament. Pe tot parcursul tratamentului, ortodontul va strange in mod constant si va schimba firele pentru a pastra miscarea dintilor in directia cea buna. Ortodontul ar putea folosi, de asemenea, arcuri si benzi elastice pentru a ajuta la procesul de indreptare a dintilor vizati.

Cum ma va afecta purtarea unui aparat dentar fix?

Atunci cand aveti montat un aparat dentar fix, va trebui sa luati in considerare alimentele pe care le mancati. Alimentele deosebit de dure, cum ar fi merele si diverse fructe, necesita o atentie suplimentara, in timp ce ar trebui sa evitati complet consumul de alimente cum ar fi caramele, guma de mestecat sau dulciuri tari, deoarece acestea pot deteriora aparatul dentar.

Cat timp voi purta aparat dentar fix?

Tratamentul individual va depinde de nevoile dumneavoastra specifice, dar in medie, trebuie sa va asteptati ca tratamentul sa dureze intre 1 pana la 3 ani. Puteti afla mai multe informatii despre optiunile de tratamente dentare programandu-va la o consultatie cu medicul specialist.

Tipuri de aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt acele aparate care nu pot fi indepartate in scopuri alimentare sau pentru curatare, deoarece acestea sunt atasate la dinti. Exista mai multe optiuni de aparate dentare fixe:

• Aparat dentar fix metalic

Acest tip de aparat dentar fix este cel mai frecvent tip de aparat pe care-l poarta pacientii. Atasamentele mici din metal sunt legate in partea din fata a dintilor si sunt imbinate cu fire fine de metal. Aceste aparate sunt cele mai sofisticate Aparate dentare disponibile. Ele pot fi singura modalitate prin care o problema severa poate fi corectata de catre ortodont.

• Aparat dentar fix din safir

Aparatele din safir sunt o forma de aparate fixe, legate in partea din fata a dintilor. In loc de atasamentele de metal traditionale, bracketii sunt realizati dintr-un material transparent de culoarea dintelui. Aceste Aparate dentare nu sunt la fel de puternice ca cele din metal si nu sunt potrivite pentru orice tip de corectie. Un aparat dentar fix din safir este mai putin vizibil si mai costisitor decat un aparat dentar fix metalic. Ele necesita, de asemenea, perioade mai lungi de tratament.

• Aparat dentar fix lingual

Aparatele linguale sunt purtate in spatele dintilor, pe partea dinspre limba si pot fi lipite pe dinti ca si cele traditionale. Acestea au avantajul de a fi aproape invizibile. Aceste aparate sunt adecvate pentru a fi utilizate numai in anumite tipuri de corectii ortodontice.

• Aparat dentar fix Incognito

Este un exemplu de aparat dentar fix lingual.

Plasate pe suprafata interioara a dintilor, aparatele ortodontice Incognito sunt complet ascunse vederii. Acestea sunt facute la comanda in laborator, pentru a se potrivi masuratorilor exacte ale fiecarui pacient.

Ce alimente sunt interzise in timpul purtarii unui aparat dentar fix?

Cu toate ca veti avea in continuare posibilitatea de a manca cele mai multe dintre alimentele pe care le mancati inainte, va trebui sa aveti grija sa nu deteriorati aparatul dentar. Exista unele alimente pe care va trebui sa le taiati totusi de pe lista: caramele, dulciuri ( cum ar fi bezele),

alimente dure (cum ar fi painea crocanta), alte alimente, cum ar fi merele. Pot fi consumate in continuare, insa acestea vor trebui taiate in bucati mai mici.

Pentru ca in aparatele dentare se pot ascunde resturi de mancare, va trebui sa fiti foarte atenti cu rutina de igiena. Spalatul pe dinti de cel putin doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor este esential, iar folosirea apei de gura cu fluor inainte de culcare, poate fi de ajutor pentru a proteja dintii in timpul somnului.
Daca nu oferiti dintilor ingrijirea necesara in timpul tratamentului cu aparat dentar fix, acestia pot deveni permanent patati.