Aparatele dentare

Articol redactat de Andreea Roşu și verificat de Dr. Negru Andreea, specialist în Ortodonție şi ODF.

SUMAR:

Ce sunt şi ce fac aparatele dentare?

În cât timp se îndreaptă dinţii după montarea aparatului dentar?

Care este vârsta minimă și maximă la care poţi să le foloseşti

Dor aparatele dentare?

Cum ai grijă de dantură când ai aparat dentar?

La cât timp trebuie să mergi la control când ai aparat dentar?

Concluzii

Resurse despre „Aparate dentare”

În prezent, există o varietate de tratamente pentru persoanele care au dinții strâmbi și/sau o mușcătură necorespunzătoare. Indiferent de vârstă, dinții se pot îndrepta și toate celelalte afecțiuni orale pot fi remediate. Pentru început, este indicat să vă prezentați la un medic stomatolog generalist, care se va ocupa de tratamentul celorlalte afecţiuni stomatologice şi vă poate recomanda consultul la un specialist ortodont, dacă observă o malocluzie sau malpoziţionări dentare, iar medicul ortodont este specializat în corectarea neregulilor dentare prin realizarea tratamentului ortodontic.

Primul pas către îndreptarea dinților constă în efectuarea unui examen clinic, oferirea unor răspunsuri la întrebările pe care medicul vi le va adresa referitor la starea personală de sănătate, urmate apoi de o scanare digitală a dinților, de realizarea unor fotografii cu dinții și, cel mai probabil, realizarea unor radiografii ale gurii și capului. Pe baza tuturor acestor informații, medicul ortodont va întocmi un plan adecvat de tratament. În cele mai multe cazuri, astfel de probleme se rezolvă cu ajutorul aparatelor dentare, dar în cazuri mai rare, mai ales atunci când pacientul suferă de o suprapunere severă a dinților, poate fi necesară și o intervenție chirurgicală.

În ceea ce privește aparatul dentar, acesta va fi prescris în conformitate cu nevoile personale. Ortodontul vă poate recomanda un aparat dentar fix, invizibil, lingual, metalic, mobil, din safir, de contenție sau un aparat destinat copiilor. Fiecare pacient este diferit, prezintă propriile probleme și cerințe, așa că nu se poate discuta despre un aparat dentar universal, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#1.

Ce sunt şi ce fac aparatele dentare?

Aparatul dentar reprezintă o modalitate de îndreptare sau mișcare a dinților cu scopul de a îmbunătăți zâmbetul pacientului, dar și confortul pe care acesta îl simte în special atunci când mănâncă. De asemenea, aparatul dentar are grijă de sănătatea dinților și a gingiilor pe termen lung. Practic, aparatul dentar funcționează prin aplicarea unei presiuni continue pe o anumită perioadă de timp pentru a muta lent dinții într-o direcție specifică. Pe măsură ce presiunea este răspândită pe toate suprafețele dentare, osul maxilarului se adaptează treptat pentru a se conforma acestei presiuni.

Când ne gândim la dinții noștri, avem tendința să credem că sunt conectați direct la maxilar, asta însemnând că sunt aproape imposibil de mișcat. Dar sub gingiile noastre, se află o membrană înconjurată de oase care se asigură că înrădăcinează dinții până la maxilar. Tocmai această membrană controlează poziția dinților și răspunde la presiunea pe care aparatul dentar o exercită asupra dinților, conform https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do.

Un aparat dentar clasic este format din mai multe componente, așa-numiții brackeți, care se atașează direct de partea din față a fiecărui dinte cu un agent special de legătură dentară sau se vor atașa de benzi ortodontice. Aceşti brackeți vor acționa ca un fel de mânere care contribuie la mișcarea dinților. Există mai multe tipuri de brackeţi, inclusiv oțel inoxidabil, ceramică, safir, acesta din urmă fiind adesea selectat pentru că este mai puțin evident. Tot pentru a fi mai puțin evidenți, brackeţii pot fi cimentaţi şi pe partea din spate a dinților. La rândul lor, benzile ortodontice sunt apoi cimentate pe dinți, oferind astfel o ancoră pentru brackeți. Totuși, benzile ortodontice nu sunt utilizate în cazul tuturor pacienților, prin urmare unii pacienți vor avea doar brackeţi, nu și benzile (inele) ortodontice.

Se mai poate lua în considerare și o altă metodă de îndreptare a dinților, care folosește un aligner (gutiera) de plastic detașabilă. Cel mai renumit aligner la nivel mondial şi cu tehnologia cea mai avansată este Invisalign. Această metodă este utilizată atunci când cazurile ortodontice nu sunt prea severe. Medicul ortodont este singurul în măsură să stabilească cea mai bună metodă de rezolvare a afecțiunii orale de care suferiți, în urma examinării clinice și a radiografiei, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#1.

În cât timp se îndreaptă dinţii după montarea aparatului dentar?

Nu există pacient care să nu adreseze medicului această întrebare după montarea aparatului dentar. Este bine de știut că nu exista un răspuns universal pentru toți pacienții, și asta pentru că sunt mai mulți factori de care depind durata și succesul tratamentului. Schimbarea poziției dinților are loc treptat, deoarece există factori care țin de biomecanică și care dictează modul în care dinții se vor deplasa în noua lor poziție. Este necesară o abordare treptată, care să permită modificării să aibă loc într-o perioadă adecvată de timp. Deplasarea dintelui în noua sa poziție presupune reducerea osului pe partea în care dintele este tras, cunoscută sub numele de resorbție, și apoi creșterea osului, cunoscută sub denumirea de apoziţie, pe partea în care dintele va ocupa noua sa poziție.

Ca o regulă generală, durata medie în care dinții se vor îndrepta după montarea aparatului dentar este cuprinsă între 18 – 36 luni. În acest timp, puteți începe să observați efectiv modificările aspectului dinților. Sunt pacienți care observă modificări încă din primele patru săptămâni de la montare, în timp ce majoritatea pacienților vor observa primele modificări după 2 – 3 luni.

Desigur, foarte mulți pacienți se întreabă de ce durează acest tratament atât de mult. Reglarea dinților se face treptat folosind forțe variate, pentru a maximiza mișcarea în cea mai scurtă perioadă de timp. Aici este potrivită expresia clasică „a te grăbi încet”. Când vine vorba de reglarea dinților, dacă mișcarea este prea repede, poate rezulta resorbția rădăcinii, adică scurtarea rădăcinilor, iar osul de susținere nu va avea suficient timp pentru a se reface şi a oferi sprijinul adecvat. Există, de asemenea, un risc crescut de resorbție a rădăcinii, dar și un disconfort mai mare care poate împiedica pacientul să funcționeze normal în viața de zi cu zi.

Medicul ortodont întotdeauna va pune accent pe sănătatea danturii și pe corectitudinea mușcăturii, chiar dacă foarte mulți pacienți își doresc, mai presus de toate, un zâmbet perfect. Scurtarea duratei tratamentului sau extinderea sa poate avea efecte dăunătoare pe termen lung, ceea ce nu este de dorit. Cu alte cuvinte, pe măsură ce dinții se îndreaptă, zâmbetul trebuie să devină mai frumos, iar mușcătura din ce în ce mai corectă. În primele luni de tratament, modificările pot fi atât de subtile, încât să nu le observați mai deloc. Totuși, pentru a ține o evidență, vă puteți fotografia la începutul fiecărei luni pentru a vă putea compara zâmbetul de la o lună la alta. Sunt și aplicații care vă pot ajuta să surprindeți întreaga experiență de la început până la sfârșit ca un videoclip. Deloc mai prejos, pentru ca tratamentul să acționeze corespunzător, trebuie să țineți cont de sfaturile medicului referitoare la igiena dentară și la întreținerea aparatului. În caz contrar, nu veți face nimic altceva decât să vă autosabotați tratamentul, conform https://orthodonticassoc.com/braces/when-will-my-braces-start-showing-results.

În consecință, timpul necesar pentru ca dinții să se îndrepte variază de la o persoană la alta, în funcție de severitatea problemei, de spațiul disponibil, de distanța pe care dintele trebuie să o parcurgă pentru a ajunge în noua poziție, de sănătatea dinților, a gingiei și a osului de susținere, dar și în funcție de rigurozitatea cu care pacientul își efectuează igiena dentară. În medie, pacientul va purta aparatul timp de 1,5 – 3 ani. După îndepărtarea aparatului dentar, majoritatea pacienților vor trebui să poarte un aparat de contenție chiar şi pe viaţă la pacienţii adulţi, și asta pentru că dinții vor avea tendința să se strâmbe din nou, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#2.

Care este vârsta minimă și maximă la care poţi să le foloseşti?

Când vine vorba de a vă bucura de dinți și gingii sănătoase, vârsta este mai puțin importantă. Sigur, în copilărie este cel mai bine să beneficiem de tratamentul care presupune purtarea unui aparat dentar. Este indicat să solicitați o evaluare ortodontică până când copilul va împlini vârsta de 7 ani. În funcție de gravitatea și cauza alinierii greșite a dinților copilului, medicul ortodont poate recomanda montarea imediată a aparatului sau amânarea tratamentului, conform https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do.

În mod tradițional, tratamentul cu aparat dentar fix începe atunci când un copil și-a pierdut cea mai mare parte din dinții primari și are deja majoritatea dinților permanenți – adică la vârsta cuprinsă între 10 – 12 ani. Unii specialiști ortodonți recomandă ceea ce se numește abordare interceptivă care implică montarea aparatului dentar la o vârstă mai timpurie, când un copil încă are dinți de lapte. Apoi, când copilul are în principal dinți permanenți, se va începe o a doua fază a tratamentului. Această a doua fază poate fi mai scurtă decât un tratament standard dacă a avut loc faza interceptivă. Există, bineînțeles, păreri pro și contra. Ortodonții care favorizează abordarea tradițională sunt de părere că o abordare în două faze a tratamentului crește de fapt timpul total și, uneori, cheltuiala tratamentului, ajungându-se într-un final la rezultate similare. Pe de altă parte, alți ortodonți sunt de părere că faza interceptivă ghidează deplasarea dinților și facilitează corectarea poziției lor. Cea mai bună alegere pentru copil va depinde în mare măsură de gravitatea problemelor dentare cu care se confruntă, conform https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/expert-answers/dental-braces/faq-20058192.

S-ar putea să fiți surprinși să aflați că nu suntem niciodată prea în vârstă pentru a purta aparat dentar. Deși există câteva avantaje specifice ale purtării aparatului dentar la vârsta copilăriei sau adolescenței, asta nu înseamnă că va trebui să ne ascundem toată viața zâmbetul sau să simțim disconfort atunci când mâncăm. Dacă am văzut în rândurile anterioare cum se desfășoară tratamentul la vârsta copilăriei, ar trebui să vedem acum ce se întâmplă și în cazul adolescenților. La vârsta adolescenței, linia maxilarului și țesutul subiacent se mișcă în continuare pe măsură ce adolescentul se transformă în adult. În această fază, linia maxilarului poate fi mai flexibilă, iar dinții pot fi mai sensibili la mișcare. Tratamentul poate necesita o perioadă mai scurtă de timp, deoarece dinții vor răspunde mai repede la presiunea exercitată de aparatul dentar.

După ce dinții și maxilarul au încetat să mai crească, există unele ajustări pe care aparatul dentar nu le mai poate realiza. În general, adulții trec prin același proces ca și adolescenții și copiii atunci când poartă aparat dentar. Procesul mecanic folosit pentru deplasarea dinților asistată de aparatul dentar este același la orice vârstă. Prin urmare, adulții sunt chiar încurajați să opteze pentru aparatul dentar dacă doresc să își îmbunătățească sănătatea dinților, mușcătura și aspectul zâmbetului. Principalele diferențe între tratamentele la adulți în comparație cu tratamentele la copii au legătură cu faptul că anumite corecții la adulți pot necesita și altă intervenție (cum ar fi, să se intervină chirurgical pentru a expansiona sau avansa osul maxilar) în afară de purtarea aparatului dentar, iar tratamentul poate dura mai mult.

În afară de durata tratamentului, există și alte aspecte pe care trebuie să le luați în considerare dacă vă gândiți la purtarea aparatului dentar. În primul rând, doar specialistul ortodont poate spune dacă un copil este în măsură să beneficieze de acest tratament sau dacă trebuie să mai aștepte. În al doilea rând, dacă suferiți de o boală gingivală avansată, s-ar putea să nu puteți fi în măsură să purtați aparat dentar. În al treilea rând, dacă sunteți însărcinată sau planificați să rămâneți însărcinată, ar trebui să discutați cu medicul ginecolog despre modul în care aparatul dentar v-ar putea afecta sarcina, conform https://www.healthline.com/health/how-do-braces-work#adults-vs-children.

Dor aparatele dentare?

Cele mai multe tipuri de aparat dentar sunt fabricate din metal, din ceramică sau safir. Acestea sunt fabricate pentru a fi confortabile, dar uneori pot cauza unele dureri moderate sau un anumit disconfort. De asemenea, s-ar putea să simțiți dureri de dinți sau să treceți printr-un episod de sensibilitate dentară excesivă pe măsură ce dinții încep să se deplaseze spre noua lor poziție. Acest disconfort, de obicei, nu durează mai mult de câteva zile. Mai puteți simți un oarecare disconfort la începutul tratamentului sau atunci când medicul vă ajustează aparatul, conform https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do.

Aparatul dentar se poate simți, la început, ca un obiect străin în gură, dar este bine să vă amintiți că, în timp, vă veți obișnui cu el și gura se va adapta. Aparatul dentar nu face altceva decât să vă ghideze dinții într-o poziție nouă și potrivită, așa că este important să îl purtați în continuare în ciuda senzației de „obiect străin”. Atunci când simțiți un disconfort mărit cauzat de activarea aparatului, puteți opta pentru medicamente care calmează durerea, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#2.

Cum ai grijă de dantură când ai aparat dentar?

După montarea aparatului dentar, va trebui să evitați consumul de alimente care se pot prinde între aparat și gingie, în special bomboane tari, popcorn, gumă de mestecat, caramele și alte alimente tari sau lipicioase. De asemenea, este indicat să reduceți consumul de alimente care pot provoca carii, în special alimente și băuturi dulci. De evitat sunt și alimentele amidonice care, prin stagnarea lor mai mult timp pe dinţi, pot predispune la apariţia cariilor dentare. Pe de o parte, este recomandat să acordați o atenție sporită regimului alimentar și să efectuați schimbările necesare, iar pe de altă parte, este importantă și igiena orală. Periajul după masă va împiedica alimentele să se depună între aparat și dinți. Medicul vă poate recomanda un anumit tip de ață dentară pentru curățarea interdentară de două ori pe zi sau puteți opta pentru o periuță interdentară ori pentru un duș bucal. Irigatorul bucal se va folosi întotdeauna înainte de periaj. Seara, înainte de culcare, spălați-vă pe dinți și, dacă medicul v-a recomandat, atunci completați rutina de îngrijire orală cu o apă de gură. Tot medicul vă poate recomanda o pastă de dinți cu fluor mai puternică, un gel cu fluor sau o apă de gură mai eficientă. În plus, curățarea profesională în cabinetul medicului stomatolog este recomandată o dată la șase luni pe toată durata purtării aparatului dentar, conform https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do.

În cele din urmă, dacă practicați un anumit sport de impact sau care implică riscul de a fi lovit în zona gurii sau a capului, este bine să purtați un aparat de protecție special conceput. Protecția bucală realizată din plastic rezistent este compatibilă cu aparatul dentar și va proteja țesuturile moi din interiorul gurii, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#3.

La cât timp trebuie să mergi la control când ai aparat dentar?

Fiecare pacient va avea un plan adaptat la propria situație de către medicul ortodont, iar aparatul dentar va avea nevoie de o ajustare la fiecare patru până la șase săptămâni. Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, va fi necesar să vă prezentați cu regularitate la medic pentru a vă verifica aparatul dentar, starea de sănătate a dinților și pentru a efectua eventualele ajustări.

Unii pacienți sunt nevoiți să se prezinte lunar la medicul dentist pentru ca acesta să observe dacă aparatul exercită o presiune constantă pe dinți. Pentru a crea mai multă tensiune și presiune pe dinți, ortodontul va face ajustările necesare. În unele cazuri, aparatul dentar va fi asistat și de un aparat extern care se va purta pe timp de noapte, dacă dinții se deplasează cu mare greutate, conform https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#2.

Concluzii

Purtarea aparatului dentar vă va îndrepta dinții sau îi va muta într-o poziție mai bună. Astfel, aparatul dentar vă îmbunătățește aspectul zâmbetului, mușcătura, dar facilitează totodată și curățarea și îngrijirea danturii. Tratamentul ortodontic poate fi cea mai bună modalitate prin care vă puteți îmbunătăți sănătatea danturii și frumusețea zâmbetului. Dar este important să discutați cu medicul ortodont toate aspectele tratamentului și rezultatele posibile și realiste înainte de a iniția acest tratament de durată. În majoritatea cazurilor, tratamentul ortodontic funcționează foarte bine, dar trebuie să dați dovadă de implicare și de rigurozitate. Respectați sfaturile medicului ortodont, păstrați o rutină corespunzătoare de igienă orală și prezentați-vă cu regularitate la medic, conform https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do.

Resurse

https://www.webmd.com/oral-health/guide/braces-and-retainers#1

https://www.dentalhealth.org/safebrace-what-are-braces-and-what-do-they-do

https://www.healthline.com/health/how-do-braces-work

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/braces/expert-answers/dental-braces/faq-20058192

https://orthodonticassoc.com/braces/when-will-my-braces-start-showing-results

Pentru mai multe detalii despre acest subiect, vă rugăm să consultați medicul specialist ortodont al dumneavoastră sau să contactați pe Dr. Negru Andreea – medic specialist ortodonţie – Clinica Orto Care (www.ortodontie-bucuresti.ro)