Tratamentul Invisalign – ce presupune și la ce trebuie să se aștepte pacientul

Sumar:

Ce este și cum funcționează Invisalign?

Care este diferența dintre Invisalign și celelalte aparate dentare?

Ce implică tratamentul cu Invisalign?

Ce trebuie să facă pacientul în timpul tratamentului Invisalign? Concluzii Resurse despre „Tratamentul Invisalign – ce presupune și la ce trebuie să se aștepte pacientul”

Cu toții ne dorim zâmbete sănătoase, drepte și frumoase, dar când vine vorba de purtarea unui aparat dentar, suntem înclinați să dăm înapoi gândindu-ne la impactul estetic al metalului asupra aspectului nostru. În special în cazul adulților, perspectiva de a purta un aparat dentar neatractiv pentru o perioadă lungă de timp poate fi foarte descurajantă. Iată că Invisalign a devenit cea mai apreciată metodă de îndreptare a dinților, fiind aproape invizibil. Consistă dintr-un set de doi aliniatori realizați din plastic transparent, care îndreaptă rapid dinții și care nu conține metal și nici alte substanțe dăunătoare stării noastre de sănătate. Tratamentul cu Invisalign implică purtarea acestor doi aliniatori personalizați. Medicul personal va schimba aliniatorii pacientului la fiecare câteva săptămâni pentru a se potrivi noii configurații a dinților. Pe lângă impactul vizual redus, aliniatorii Invisalign se pot scoate atunci când luați masa, consumați orice alt lichid în afară de apă și, dacă este necesar, la ocazii foarte importante. Asta înseamnă că durata tratamentului cu Invisalign este controlată de pacient, dar totodată pacientul trebuie să dea dovadă de disciplină dacă dorește rezultate impresionante într-un timp cât mai scurt. Un număr foarte mare de persoane declară că sunt foarte mulțumite de experiența Invisalign pe parcursul tratamentului, dar și cu rezultatele obținute.

Ce este și cum funcționează Invisalign?

Un zâmbet drept și sănătos ne poate afecta pozitiv încrederea în noi înșine și starea noastră de bine. De fapt, peste 60% dintre oameni au declarat că un zâmbet drept, alb și sănătos îi face să se simtă mai încrezători și mai fericiți. Prin urmare, tratamentul ortodontic Invisalign capătă o popularitate din ce în ce mai mare în întreaga lume. Foarte multe persoane folosesc în prezent tratamente de ortodonție pentru a-și îmbunătăți sănătatea orală și aspectul fizic. Acum, poate mai mult ca oricând, adulții încep să opteze pentru un tratament de corectare a danturii – mai precis, aproximativ 1 din 4 purtători de aparate dentare au peste 21 de ani. Asta se datorează în mare parte progreselor pe care le-a înregistrat domeniul ortodonției. Odată cu apariția tratamentului Invisalign, stânjeneala care deseori însoțea purtarea unui aparat dentar metalic a dispărut.

Cu aliniatorii transparenți Invisalign, tratamentul de corectare a dinților este practic invizibil. Invisalign este un tratament destul de recent care folosește o matriță generată de computer pentru a realinia sau corecta dinții care cresc greșit sau sunt stabiliți în poziții necorespunzătoare. Este un tratament ideal atât pentru adolescenții care au nevoie de corectarea danturii, dar și pentru adulții care sunt în căutare de o metodă cât mai discretă de îndreptare a dinților, conform https://yourazbraces.com/invisalign/.

În ceea ce privește modalitatea de funcționare, Invisalign folosește dispozitive transparente de realiniare, realizate pe baza imaginilor generate de computer și a mulajelor preluate de către medicul ortodont. În timp ce aparatul dentar tradițional folosește fire fixe pentru a corecta poziția dinților, Invisalign folosește doi aliniatori fabricați pe baza unor matrițe precise care, de-a lungul săptămânilor, forțează dinții să se deplaseze spre poziția corectă, conform https://www.youtube.com/watch?v=WX7ylN1j4-c.

Care este diferența dintre Invisalign și celelalte aparate dentare?

Atât Invisalign, cât și aparatele dentare tradiționale mai vechi au scopul de a îmbunătăți alinierea dinților, astfel încât pacientul să se bucure la finalul tratamentului de un zâmbet mai drept și de o sănătate orală mai bună. În timp ce aparatele dentare tradiționale au fost folosite de ortodontiști și dentiști de zeci de ani, Invisalign este un tratament nou destinat satisfacerii nevoilor oamenilor moderni. Ca orice alt tratament, și Invisalign prezintă avantaje și dezavantaje, rămânând ca pacientul împreună cu specialistul ortodont să se decidă asupra celui mai potrivit tratament.

În timp ce aliniatorii Invisalign sunt fabricați din plastic transparent fără BPA, ceea ce înseamnă că sunt invizibili, aparatele tradiționale sunt realizate din fire metalice și benzi elastice, deci sunt vizibile și pot provoca mai mult disconfort. În al doilea rând, aliniatorii Invisalign pot fi îndepărtați din gură ori de câte ori este necesar – când luați masa, când vă spălați pe dinți, la evenimente importante – dar este esențial ca pacienții să poarte aliniatorii timp de 20-22 de ore pe zi. Pe de altă parte, aparatele tradiționale nu pot fi îndepărtate după bunul plac, ceea ce presupune efectuarea anumitor modificări dietetice și ale stilului de viață. În al treilea rând, tratamentul cu Invisalign este mai scurt decât perioada obișnuită de tratament cu alte aparate dentare tradiționale. Dată fiind modalitatea de funcționare a aparatului Invisalign, va fi necesar ca pacienții să poarte aliniatorii timp de 6 până la 18 luni, în timp ce aparatele dentare tradiționale trebuie purtate cel puțin 2 ani, conform https://dental-library.com/insiders-guide-invisalign-treatment/.

Ce probleme poate corecta Invisalign?

Invisalign corectează aceleași probleme dentare ca aparatele dentare tradiționale, cu diferența că aliniatorii Invisalign sunt aproape invizibili și pot fi îndepărtați atunci când este necesar. În general, Invisalign poate fi opțiunea potrivită de tratament dacă aveți dinți înghesuiți sau suprapuși sau, dimpotrivă, aveți spații prea mari între dinți. Atunci când există prea puțin spațiu pentru ca dinții să se alinieze corect în gură, dinții se supraaglomerează, ceea ce poate provoca carii dentare și poate crește probabilitatea apariției bolilor gingivale. Atunci când unul sau mai mulți dinți lipsesc sau au fost extrași și nu au mai fost înlocuiți sau maxilarul s-a dezvoltat anormal, pacientul poate prezenta spații mari între dinți, spații care pot fi reduse cu ajutorul tratamentului ortodontic.

Nu în ultimul rând, Invisalign poate trata malocluziile, inclusiv anterioară și posterioară și mușcătura încrucișată. Aceasta din urmă este o problemă dentară obișnuită care apare atunci când unul sau mai mulți dinți superiori încalecă dinții inferiori. În consecință, are loc o uzură inegală a suprafeței dinților, care poate duce la eroziune osoasă și la boli gingivale. Dacă suferiți adesea de dureri de maxilar sau ați fost diagnosticat cu tulburarea articulației temporo-mandibulare, cel mai probabil aveți nevoie de un tratament ortodontic, conform https://www.hdortho.com/invisalign/how-it-works/.

Invisalign este potrivit pentru aproape orice persoană care dorește să își sporească frumusețează zâmbetului și să își îmbunătățească sănătatea orală. În cazul adolescenților, Invisalign este metoda cea mai recomandată de îndreptare și aliniere a dinților, și asta pentru că este un tratament aproape invizibil, asigurând discreția de care are nevoie această categorie de pacienți atât de conștientă de sine și care pune foarte mult preț pe aspect. Confortabil și ușor de utilizat, Invisalign este un tratament ideal pentru adolescenții care visează la un zâmbet perfect. Pe de altă parte, tot mai mulți adulți își orientează atenția asupra tratamentelor ortodontice pentru a-și corecta dantura și pentru a obține zâmbetul drept pe care și l-au dorit dintotdeauna. Și în cazul adulților, Invisalign este cea mai recomandată procedură de corectare a danturii, dată fiind discreția sa și posibilitatea de îndepărtare atunci când este necesar, conform https://www.mapledentalhealth.com/blog/invisalign-101-guide/.

Ce implică tratamentul cu Invisalign?

Tratamentul cu Invisalign constă într-o serie de pași care pot varia ușor de la pacient la pacient, în funcție de afecțiunea orală cu care se confruntă. În general, tratamentul implică consultația inițială, realizarea unor raze și a unor fotografii, pregătirea danturii pentru montarea aparatului Invisalign și montarea propriu-zisă a setului de aliniatori.

La consultația inițială, pacientul va fi informat cu privire la tratarea afecțiunilor orale cu Invisalign, pentru a ști cum funcționează acest aparat dentar, la ce anume se poate aștepta, dar și care va fi costul final. Aceste informații ajută pacientul să ia o decizie în cunoștință de cauză. Tot în timpul consultației inițiale, dacă s-a luat decizia asupra tratamentului Invisalign, se vor efectua o serie de raze X și fotografii ale gurii, dinților și feței pacientului din mai multe unghiuri, astfel încât specialistul ortodont să obțină o hartă detaliată a mecanicii gurii pentru a continua procesul. În anumite cazuri, poate fi necesară o radiografie cefalometrică laterală, adică un alt tip de raze X care oferă imagini elaborate ale legăturii dintre maxilar și pomeți. La final, se va efectua un mulaj al dinților, după care se va fabrica primul set de aliniatori Invisalign.

Unii pacienți pot avea nevoie de mici plasturi aplicați pe fiecare dinte care susține aderarea aliniatorilor pe suprafața dinților. Plasturii sunt realizați din același material compozit ca și plombele dentare și se îndepărtează foarte ușor și fără niciun disconfort la finalul tratamentului Invisalign. Alți pacienți vor avea nevoie de alte lucrări pregătitoare. De exemplu, în cazul pacienților cu dinți înghesuiți, medicul va șlefui puțin din smalțul dintelui pentru a crea mai mult spațiu, deplasarea susținută de Invisalign fiind astfel mai puțin restricționată.

După aceste lucrări pregătitoare, va fi montat primul set de aliniatori Invisalign. Dacă pacientul nu se simte confortabil cu aliniatorii sau dacă se constată chiar și cea mai mică incompatibilitate, se vor efectua modificările necesare. Aparatul Invisalign ar trebui să strângă dantura, dar să nu provoace durere severă. Trebuie să exercite totuși o anumită cantitate de presiune asupra dinților pentru a declanșa deplasarea și realinierea dinților. La început, pacienții pot simți un oarecare disconfort, dar se vor obișnui destul de rapid cu noua senzație, conform https://www.mapledentalhealth.com/blog/invisalign-101-guide/.

Ce trebuie să facă pacientul în timpul tratamentului Invisalign?

Când pacientul începe să poarte primul set de aliniatori Invisalign, va simți că au loc unele schimbări în gura sa. Acest lucru este perfect normal, iar aparatele dentare tradiționale au efecte secundare foarte similare. Se poate simți un anumit nivel de disconfort și o durere moderată, deoarece dinții sunt forțați să se deplaseze în noua poziție. Aceste efecte ar trebui să se estompeze după câteva zile, dar pacientul le va simți după fiecare înlocuire a aliniatorilor. În plus, sunt pacienți care suferă o sensibilitate dentară sporită. Pastele de dinți formulate special pentru atenuarea sensibilității dentare pot fi de mare ajutor. Este posibilă și o oarecare dificultate de vorbire în primele câteva săptămâni de la purtarea aparatului Invisalign, deoarece aliniatorii ocupă spațiu în gură, iar limba nu mai dispune de același spațiu pentru a se mișca. Pacienții sunt sfătuiți să poarte aparatul timp de 20-22 de ore, astfel încât limba să se obișnuiască cât mai repede cu noul mediu.

Setul de aliniatori va fi schimbat la fiecare două sau mai multe săptămâni, în funcție de decizia specialistului ortodont. Ocazional, dacă dinții nu s-au deplasat suficient spre poziția necesară, durata de purtare a aceluiași set de aliniatori va fi prelungită. Fiecare nou set de aliniatori va fi realizat ca o fază următoare în deplasarea dinților, conducând și mai mult dinții spre poziția dorită. Vor fi necesare controale periodice pe tot parcursul tratamentului cu Invisalign. Dacă pacientul simte durere sau disconfort sever între vizitele la ortodont, este recomandat să contacteze de urgență medicul care se ocupă de tratamentul său, conform https://yourazbraces.com/invisalign/.

În ceea ce privește întreținerea aparatului Invisalign, pacientul trebuie informat că trebuie să curețe aliniatorii foarte bine dimineața și seara, pentru a elimina bacteriile care se vor acumula peste noapte sau pe parcursul zilei. Fără o igienă riguroasă, aliniatorii pot începe să emane miros neplăcut.

Igienizarea aliniatorilor trebuie efectuată cu o periuță de dinți și cu o pastă non-abrazivă. De asemenea, de fiecare dată când pacientul scoate aliniatorii în timpul zilei pentru a lua masa sau pentru a servi o băutură, va trebui să clătească aliniatorii pentru reîmprospătare, eliminarea depunerilor și bacteriilor și pentru a preveni mirosul neplăcut. Atunci când nu este utilizat, aparatul Invisalign poate fi lăsat la înmuiat în apă în care s-au dizolvat tablete de curățare dentară, conform https://www.mapledentalhealth.com/blog/invisalign-101-guide/.

Concluzii

Pacientul va avea nevoie de câteva zile pentru a se obișnui cu aparatul dentar Invisalign. Aliniatorii trebuie purtați în mod constant, cu excepția cazului în care pacientul ia masa sau consumă o băutură. Este importantă îndepărtarea aliniatorilor atunci când se consumă alimente sau băuturi, în caz contrar aliniatorii se pot deteriora sau se pot forma carii dentare. De obicei, va fi necesar un nou set de aliniatori la fiecare două săptămâni, iar progresul poate fi văzut cu ochiul liber de la o săptămână la alta. Renumit pentru confort și eficiență, aparatul dentar Invisalign a reușit să revoluționeze domeniul ortodonției.

Resurse despre „Tratamentul Invisalign – ce presupune și la ce trebuie să se aștepte pacientul”

https://www.hdortho.com/invisalign/how-it-works/

https://www.youtube.com/watch?v=WX7ylN1j4-c

https://dental-library.com/insiders-guide-invisalign-treatment/

https://www.mapledentalhealth.com/blog/invisalign-101-guide/

https://yourazbraces.com/invisalign/

Pentru mai multe detalii despre acest subiect vă rugăm să consultați stomatologul dumneavoastră.